lördag, mars 08, 2008

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen

Parvin Ardalans syster tog emot Olof Palme-priset

Årets Olof Palmepristagare, kvinnokämpen Parvin Ardalan, fick inte lämna Iran. Under prisceremonin på torsdagen fick systern Shirin Ardalan föra hennes talan. "Idag har hela världen hört vårt rop på rättvisa", sa hon i ett bandat tacktal.


Parvin Ardalan är frontfigur inom den iranska kvinnorörelsen och i går fick hon Olof Palmepriset 2007. Vid en ceremoni i Stockholm mottog hennes syster priset, ett diplom och 75 000 dollar.
Pristagaren fick i sista stund utreseförbud från Iran. Hon befann sig redan på planet i Teheran när två säkerhetsagenter kom ombord och tog med sig henne.

Direkt efter beskedet protesterade Svenska PEN, Publicistklubben och Reportrar utan gränser kraftigt mot gripandet och krävde att Iran omprövar sitt beslut.

Trots utreseförbudet var Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond, hoppfull in i det sista.

Men när priset delades ut på torsdagen på van der Nootska Palatset, på Södermalm i Stockholm, var det systern Shirin Ardalan som mötte de församlade.

- Parvin har det svårt just nu och kommer att uppleva svåra tider framöver också, men det här priset är ett erkännande, det betyder att hon inte behöver känna sig ensam, sa hon med gråten i halsen.

Parvin Ardalan skickade en hälsning via ett videofilmat tal:
- I dag har världen hört vårt krav på rättvisa.
- Priset går till alla Irans kvinnor.


Inga kommentarer: